23 Mayıs 2014 Cuma

İSTANBUL USULÜ ZEYTİNYAĞLI DOLMA



Herkesin sevdiği lezzetlerdendir ZEYTİNYAĞLI DOLMA . İnsanın yedikçe yiyesi gelir bu nefis yiyeceği....
Tabi ki unutulur kilo derdi yerken .....Çok değişik dolma tarifleri vardır'' her yiğidin bir yoğurt yiyişi''vardır sözünden yola çıkarak bende size annemin ''bizim dolmamız İstanbul usulü '' diye bize tanıttığı zeytinyağlı dolma tarifimi bu gün sizlerle paylaşacağım ...''Ben dolma saramam ''demeyin ,her şeyin bir ilki vardır .Hadi şimdi hemen asma yaprağı alıp başlayın yapmaya ....

İSTANBUL USULÜ ZEYTİNYAĞLI DOLMA

1/2 Kg asma yaprağı (üzüm)
5-6 tane kuru soğan
2 Su bardağı pirinç
1 Paket dolma fıstığı
1 Paket kuş üzümü
1 Çorba kaşığı yenibahar
1 Çorba kaşığı nane
1 Tatlı kaşığı karabiber
2 Çorba kaşığı tepeleme toz şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Su bardağı zeytinyağı
1/2 Limon

YAPILIŞI :

Asma yaprakları eğer taze ise kaynar suya atılıp 2-3 dakika  tutulup yumuşaması sağlanır.Yapraklarınız salamura ise biraz tuzu çıkması için üstlerine sıcak su döküldükten sonra hemen soğuk suyun altına tutulur.
Yapraklar bir tarafa alınıp içi hazırlanmaya başlanır.
Öncelikle soğanlar minik minik küpler halinde doğranır üzerlerine dolma fıstıkları da eklenip 1 bardak zeytinyağında sararana kadar kavrulur.Kavrulan soğanların üzerine yıkanmış 2 bardak pirinç ilave edilip hepsi birlikte kısık ateşte 6-7 dakika daha kavrulur ve içine baharatları, tuzu ve şekeri ilave edilip 1 su bardağı su eklenip kısık ateşte üstü kapalı olarak demlendirilir. Pirinçlerin kabarması için ocağın altı kapatıldıktan sonra 15 dakika daha beklenir.
Bir tane yaprak alınıp sapı kesilir ve ortasına uzunlamasına iç harçtan koyulur.Önce iki yanı ortaya doğru katlanır daha sonra sigara böreği gibi sarılır.İç ve yapraklar bitene kadar sarma işlemine devam edilir.Sarılan dolmalar, dibine asma yaprakları serilmiş bir tencerenin içine alınır,



üzerine 1,5 -2 Su bardağı su ilave edilir ve kısık ateşte dolmalar pişene kadar pişirilir.Pişen dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirilir ve yarım  limon sıkılır.Tencerenin kapağı kapatılıp o şekilde soğumaya bırakılır.Kapağı açık olarak soğumasını beklerseniz dolmalarınızın rengi kararır.Servis tabağına alınan dolmalar limon dilimleri ve maydanozla süslenir.AFİYET OLSUN....


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder