21 Mart 2015 Cumartesi

PORTAKALLI ŞEKERPARE




PORTAKALLI ŞEKERPARE

Kızımın en sevdiği tatlıdır şekerpare ...Bu yüzden sık sık yaparım .Bu kez değişik olsun istedim ve portakallı yapmaya karar verdim .İçine portakal suyu ve üstüne de portakal kabuğu rendesi koyunca enfes oldu. Sanırım bundan böyle sade şekerpare yapmayacağım portakallısını yedikten sonraaa...

MALZEMELER :

2 Adet yumurta
250 gr tereyağ ya da margarin (Ben becel yağ kullanıyorum)
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı şeker
1 Su bardağı irmik
1 Paket kabartma tozu
1 /2 Çay bardağı portakal suyu
Aldığı kadar un

Üzeri için;
Bütün fındık
1 Adet portakal kabuğu rendesi

ŞERBETİ :

3 Bardak su
1,5 Bardak şeker (siz damak tadınıza göre şekeri azaltıp çoğaltabilirsiniz)
Yarım limon suyu


YAPILIŞI:


Yumurta ve yağlar bir kaba konulup iyice yoğurulur.Daha sonra bütün malzemeler ilave edilir ve azar azar da un koyulur. Yoğurarak un koymaya devam edilir.Hamur kulak memesinden biraz daha sert olacak şaekilde un ilave etmeye devam edilir.Kıvamına gelen hamur strece sarılıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir . Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsisine koyulur tüm hamur bu şekilde yapıldıktan sonra şeker parelerin ortasına birer tane fındık koyulur. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üstleri hafif pembeleşene kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.Soğuyan şekerparelerin üzerine rendelenmiş portakal kabuklarından azar azar koyulur.

Şekerpareler soğurken şerbeti hazırlanır.Bunun için; 3 bardak su bir tencereye konulur üzerine 1,5 bardak şeker ve yarım limonun suyu ilave edilip kaynatılır. Kaynayan şerbet 5 dakika daha kısık ateşte kaynatılıp soğuyan şekerparelerin üzerine sıcak sıcak dökülür. Şekerpareler şerbeti çekip soğuduktan sonra servis edilir. AFİYET OLSUN....






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder