5 Şubat 2016 Cuma

KAVRULMUŞ UNLU BÖREK


KAVRULMUŞ UNLU BÖREK

- Ayy bir de elde açma börek yapmış
-neden bu kadar uğraştın
-nefisss olmuş nasıl bu kadar ince açtın
-tadı harika
-El açması böreğe bayılıyorum bu da nefis olmuş
      İşte bu konuşmalar arkadaşlarıma yaptığım kavrulmuş unlu böreği yedikten sonra ki konuşmalardı.Aslında açma börek değildi hazır yufkadan yapmıştım ancak o kadar açma böreğe benziyordu ki tadı, kimse hazır yufkadan olduğunu anlamadı.
''Hayır elde açmadım hazır yufka'' desemde arkadaşlarım buna inanmakta gerçekten zorlandılar.
İşte bu gün size tarifini vereceğim böreği sizde arkadaşlarınıza ailenize ve sevdiklerinize yaparak onları şaşırtabilirsiniz . Üstelik çok da kolay... 

MALZEMELER :

5 Adet Yufka
2,5 Çorba kaşığı Tereyağ
1/2 Çay bardağı sıvı yağ
2,5 Çorba Kaşığı Un

Üzeri için;
1 Adet Yumurta

İçi İçin;

5-6 adet Patlıcan
2 adet soğan
1 Adet Yeşil biber
1Adet Domates
1 Çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 Çay bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI ;

Öncelikle yapılacak böreğin içi hazırlanır .Bunun için; patlıcanlar yıkanıp alaca soyulur ve minik küpler halinde tuzlu suyun içine doğranır.

Bir tavaya soğanlar yemeklik olarak doğranır yeşil biberlerde minik minik soğanların içine doğranır ve üzerine 1/2 çay bardağı sıvı yağ ilave edilip birlikte kavrulur. Soğanlar biraz kavrulduktan sonra,,
tuzlu suda bir süre bekletilen patlıcanlar süzülerek sudan çıkarılır ve bir havlu kağıt ya da kurulama bezi ile kurulanarak soğanların içine atılır ve birlikte bir süre daha kavrulur,Kavrulan soğan ve patlıcanların içine bir adet domates küp küp doğranıp içine tuzu ve karabiberi ilave edilir.Birlikte suyunu çekene kadar pişirilir. Böylece böreğin içi hazır olmuş olur ve soğumaya bırakılır.

Derin bir kaba tereyağı ve yarım çay bardağı sıvı yağ koyulup eritilir. Eriyen yağın içine 2,5 Dolu kaşık un ilave edilip kavrulur. Unun Rengi sütlü kahve rengi olana kadar kavrulup ocaktan alınır.

Tezgahın üstüne bir yufka serilip ortadan ikiye bölünür. Yufkanın yarısına kavurduğumuz undan yağı ile birlikte 2-3 çorba kaşığı dökülüp her yerine sürülür. 
Yufkanın uzun yerine  hazırladığımız patlıcanlı içten boylu boyunca resimdeki gibi koyulur ve yufka iç konulan taraftan başlanarak rulo yapılır. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine uzun olarak koyulur . Bütün yarım yufkalara bu işlemler uygulanıp üzerine bir yumurtanın sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. AFİYET OLSUN...



NOT: Ben böreğimi iki tepsi yaptım birini size anlattığım şekilde patlıcanlı diğerini ıspanaklı kol böreği şeklinde, yufka ve sos malzemeleri aynı  şekli ve iç harcı farklıydı size resimlerini ve ıspanak harcının yapılışını da veriyorum hangisinden isterseniz yapabilirsiniz dilerseniz peynirli kıymalı ya da patatesli de yapabilirsiniz.

Ispanak iç harcı yapılışı;

1 Kg ıspanak güzelce yıkanır ve küçük küçük doğranır .İçine 1 adet büyük soğan yemeklik doğranır 1 adet yumurta da içine kırılıp tuzu ve  karabiberide ilave edilip elle biraz ovulur. Kavurma ya da pişirme yapmadan bu şekilde çiğden böreğin içinde kullanılır. 










Hiç yorum yok :

Yorum Gönder